Vem är den bästa tennisspelaren genom alla tider?

Det är mycket svårt att jämföra spelare från olika epoker i alla sporter på grund av olika konditionsstandarder, tekniska förändringar och framsteg inom alla aspekter av livet (från medicin till transport).

Spelare läker mycket snabbare i dagens läge och de kan tillbringa många fler timmar på planen än för ett halvt decennium sedan till exempel.

Skillnaden mellan dåtid och nutid är särskilt anmärkningsvärd inom tennis. Du har säkert sett bilder och videor av världens elitspelare som spelar med små (jämfört med dagens) träracketar.

Det är omöjligt att mäta deras nivå och jämföra den med nivån hos de stjärnor som kommit senare och de som fortfarande spelar.

Du har säkert också hört talas om ett uttryck för ”Open Era” som ofta används inom tennis. Uttrycket skiljer direkt den tennis som spelades med träracketar i det förflutna från en modern tid (från 1968 och framåt).

Numera har vi tillräckligt med verktyg och data för att kunna dra paralleller mellan flera generationer av tennisstjärnor.

Även med all tillgänglig statistik debatterar folk naturligtvis fortfarande den populära tävlingen om ”GOAT” (Greatest of All Time). Vi har nyligen sett Roger Federer ta farväl av professionell idrott vid Rod Laver Cup 2022.

Även om han har färre Grand Slam-titlar än Rafael Nadal och Novak Djokovic anser många tennisintresserade att han är den största spelaren genom tiderna.

Fansen kan alltså inte ens komma överens om listan över de bästa spelarna från samma era, än mindre jämföra de största stjärnorna från varje era.

Det är därför som ”GOAT”-listorna alltid kommer att vara diskutabla och subjektiva. Vi kommer dock att försöka göra en realistisk sådan, baserad enbart på siffror och statistik. I slutändan är titlarna och segrarna det enda som räknas i denna sport, eller hur?

Håll dig uppdaterad och njut av listan över de 10 bästa manliga tennisspelarna genom tiderna.

10. Ken Rosewall

Även om flera andra tennisikoner också kunde ha kommit med på listan bestämde vi oss för Ken Rosewall som tillbringade sin spelarkarriär både före och efter Open Era. Han har förtjänat en plats på denna prestigefyllda lista genom att vinna 133 titlar under sin rika karriär, varav åtta var Grand Slams.

Eftersom Ken är australiensare är det ingen överraskning att hälften av hans Grand Slams vanns i Australien. Rosewall var också mästare i French Open och US Open, två gånger vardera.

9. Jimmy Connors

Nästa är Jimmy Connors som var dominant på 1970-talet. Han hade en häpnadsväckande kampanj 1974 med ett rekord på 99 segrar och endast 4 nederlag, och vann tre Grand Slam-turneringar i processen.

Han skulle sannolikt ha vunnit French Open också det året men kopplingen till World Team Tennis har förbjudit honom att spela i Paris. Jimmy har vunnit 5 US Opens, 2 Wimbledons och 1 Australian Open och han kom in i Tennis Hall of Fame 1998.

8. Ivan Lendl

Medan Connors dominerade 1970-talet tillhörde nästa årtionde helt och hållet Ivan Lendl, den storspelande tjecken. Hans främsta kännetecken var kraftfulla grundslag, stor serve och en svårfångad topspin forehand.

Lendl tillbringade 270 veckor som världens nummer ett och han har vunnit åtta Grand Slam-troféer under sin karriär, inklusive tre titlar i French Open och US Open på vägen.

7 . Björn Borg

Björn Borg blev den första spelaren i den moderna eran med ett tvåsiffrigt antal Grand Slam-titlar, efter att ha vunnit sex French Open- och fem Wimbledon-silver.

Den blonde svensken pratade inte mycket utanför planen, men på den var han ostoppbar, särskilt under andra halvan av 1970-talet. Vi minns alla hans enorma rivaliteter med Jimmy Connors och John McEnroe. Vi kan bara undra om hans rekord någonsin skulle ha slagits om han inte hade dragit sig tillbaka vid 26 års ålder.

6. Roy Emerson

Roy Emerson är den enda man som någonsin har genomfört en Grand Slam i karriären i både singel och dubbel.

Han har vunnit varje major minst en gång i både singel och dubbel och kommer därför alltid att bli ihågkommen som en av de största som någonsin spelat spelet. Roy Emerson vann 6 Australian Open-titlar och totalt 12 Grand Slams i singel.

5. Rod Laver

Många hävdar att Rod Laver skulle ha dominerat världstennisen även i den nuvarande eran. Vad vi kan säga är att han har vunnit så många som 200 titlar i karriären, varav 11 var Grand Slams.

Rod har genomfört en dubbel karriärslam genom att vinna varje major minst två gånger. Vi måste också nämna att han var utesluten från Grand Slam-turneringar i fem år under mitten av 1960-talet. Vi kan bara undra vad som skulle ha hänt om han hade spelat alla dessa.

4. Pete Sampras

Pete Sampras var en tennisikon utan tvekan. Många ifrågasätter hans plats ens bland de tio bästa genom tiderna men vi måste helt enkelt sätta honom så här högt på grund av hans imponerande 14 slams.

Ja, han har aldrig vunnit Franska öppna titeln men hans 7 Wimbledon- och 5 US Open-troféer är mer än imponerande. När han gick i pension 2002 ansågs han vara den bästa tennisspelaren genom tiderna, och det räcker för att vi ska placera honom på fjärde plats på den här listan.

3. Roger Federer

Vi har nu kommit till den bästa eran i sportens historia, eran med tre fenomenala spelare som hade oturen (eller turen) att födas ungefär samtidigt som de andra två.

Roger Federer anses fortfarande av många vara den bästa spelaren genom tiderna även om ingen statistisk parameter kan bevisa det. Den legendariske schweizaren tog farväl av tennisen i Laver Cup 2022.

Om inte annat kommer han alltid att bli ihågkommen som den man som spelade tennis vackrast. Hans 20 Grand Slam-troféer, inklusive 8 Wimbledon-silver är också ganska imponerande måste man räkna med.

2. Novak Djokovic

De två sista platserna är reserverade för de enda två aktiva spelarna på den här listan. Novak Djokovic har redan gott om statistik på sin sida, men han är en Grand Slam-seger ifrån Rafael Nadal.

Om Novak lyckas överträffa spanjoren kommer han utan tvekan att vara den största manliga tennisspelaren genom tiderna. Novak hade flera superdominerande säsonger, men vi måste särskilt nämna 2021 då han vann tre Grand Slam-titlar, inklusive Franska Öppna-trofén efter att ha besegrat Nadal i semifinalen.

1. Rafael Nadal

Även om många ifrågasätter hans förmåga på andra underlag har Rafael Nadal (även kallad ”The King of Clay”) lyckats vinna troféer utanför Paris och bevisat att tvivlarna har fel. Rafa har hela 22 Grand Slam-troféer.

Han har vunnit Franska öppna 14 gånger, vilket slår alla möjliga rekord när det gäller en enda stor framgång. Han ligger överst på vår lista över de största tennisspelarna genom tiderna tack vare sina 22 Grand Slam-turneringar.

Om han fortsätter att ligga före Novak i denna kategori är det mycket svårt att argumentera mot ”tjuren från Mallorca”.