Vem är Lotta Schelin?

Lotta Schelin är en känd fotbollsspelare, som föddes den 27 februari 1984 i Sverige. En svensk anfallare som har representerat Sverige vid damfotbollens mest uppmärksammade evenemang, bland annat de olympiska sommarspelen och FIFA:s världsmästerskap för damer. Hon fick Diamantbollen som Sveriges bästa kvinnliga fotbollsspelare fem gånger mellan 2006 och 2014. Enligt astrologer är Lotta Schelins stjärntecken Fiskarna.

Charlotta Eva Schelin (född 27 februari 1984) är en svensk före detta professionell fotbollsspelare som senast spelade som anfallare för FC Rosengård i Damallsvenskan. Hon debuterade i det svenska landslaget i mars 2004 och utsågs till gemensam förbundskapten tillsammans med Caroline Seger i oktober 2012. Schelin har representerat sitt land i 2005, 2009, 2013 och 2017 års upplagor av UEFA Women’s Championship samt i FIFA Women’s World Cup 2007, 2011 och 2015. Hon har även spelat i de olympiska fotbollsturneringarna 2004, 2008, 2012 och 2016.

Lotta Schelin’s familj

Hennes äldre syster är fotbollsspelaren Camilla Schelin, som hon var lagkamrat med i Kållereds SK. Lotta Schelin är i dagsläget gift med journalisten Rebecca Schelin och de bor tillsammans i en villa i Kungsbacka.

Lotta Schelin’s karriär

År 2001, när hon var 17 år gammal, debuterade Schelin i Damallsvenskan för Landvetter FC, numera Göteborg FC. Hennes debutsäsong gav åtta mål på 19 framträdanden. Efter en skada i augusti 2002 var hon borta från ligan i nästan ett och ett halvt år för att återvända i juni 2003. År 2004 utsågs Schelin till årets genombrottsspelare efter att ha gjort 14 mål på 15 matcher för Göteborg. År 2006 gjorde Schelin 21 mål på 21 ligamatcher. I slutet av säsongen Fotbollsgalan utsågs hon till Årets forward, Årets spelare och Bästa målskytt. Hon var också nominerad till Årets världsspelare i FIFA 2006 och uppmärksammades av svenska domare med ett särskilt pris för sitt sportsliga bemötande av motståndare och funktionärer. År 2007 behöll hon sin titel som bästa målskytt genom att göra 26 ligamål. Trots ihållande intresse från ledande Damallsvenskan-klubbar, däribland Umeå IK och Linköpings FC, valde Schelin att stanna i Göteborg. Hon spelade slutligen över 120 ligamatcher med Göteborg och etablerade sig som en av klubbens mest framstående spelare.

Lotta Schelins Klubblag

Schelin inledde sin seniorklubbskarriär med Kopparbergs/Göteborg FC (dåvarande Landvetter FC) 2001. Hon utvecklades till en produktiv målgörare i Damallsvenskan och gjorde sedan en lukrativ övergång till Olympique Lyon 2008, då hon avvisade ett konkurrerande erbjudande från den amerikanska Women’s Professional Soccer league. Under sina åtta säsonger i Lyon vann hon åtta raka titlar i Division 1 Féminine, fem Coupes de France Féminine, tre UEFA Women’s Champions League och var den främsta målskytten under säsongerna 2012-13 och 2014-15 i Division 1 Féminine. År 2013 blev hon den första utländska UNFP:s spelare som utsågs till årets spelare.

År 2016 återvände hon till svensk fotboll när hon anslöt till FC Rosengård och lämnade därmed Lyon som den franska klubbens främsta målgörare genom tiderna med 225 mål på 225 matcher. Hon har tilldelats Diamantbollen, som delas ut till årets svenska spelare, fem gånger, varav fyra gånger i rad mellan 2011 och 2014.

Lotta Schelin Landslag

Schelin gjorde sin debut i det svenska A-landslaget den 16 mars 2004; en 3-0-nederlag i Algarve Cup mot Frankrike. I slutspelet om femteplatsen mot Kina fick Schelin beröm för att hon gjorde mål i Sveriges straffsparksvinst efter 1-1. Hon hade kallats in i truppen som ersättare för Sara Johansson som hade influensa. Schelin behöll sin plats och representerade sin nation vid de olympiska sommarspelen 2004 i Aten. Under hela den här perioden hade Schelin skador i ljumsken och hamstringen som krävde omfattande vila. Hon valdes ut av tränaren Marika Domanski-Lyfors till UEFA Women’s Euro 2005 i nordvästra England. Hon kom in i spel som inhoppare i andra halvlek men lyckades inte göra mål när Sverige förlorade med 3-2 mot rivalerna Norge på tilläggstid i semifinalen i Warrington.

Schelin var en nyckelspelare i 2006 års upplaga av Algarve Cup; ledde Sverige till tredjeplatsen. Hon gjorde det enda målet i bronsmatchen mot Frankrike. Efter att ha övervunnit sina skadeproblem tilldelades Schelin Diamantbollen som landets bästa kvinnliga fotbollsspelare. Samma år utsågs hon till Årets forward i Damallsvenskan. Schelins framgångar gav henne uppmärksamhet i sitt land och hon belönades med att bli uttagen till lottningen av FIFA:s dam-VM 2007 i Kina för Sveriges räkning.

Vid VM i Kina gjorde Schelin två mål på tre matcher (en startelva) men Sverige misslyckades oväntat med att ta sig vidare från sin grupp. Efter det misslyckandet gick några erfarna spelare i pension och tränaren Thomas Dennerby gav Schelin och andra yngre spelare en mer framträdande roll i laget. Tillbaka i Kina året därpå för OS i Peking 2008 bidrog hon med tre mål på fyra matcher men svenskorna förlorade med 2-0 mot Tyskland i kvartsfinalen.

Lotta Schelin nettoförmögenhet

Lotta Schelin uppskattas vara en av de rikaste damfotbollsspelarna sett till intjänade pengar under karriären. Detta främst tack vare proffskontraktet Lotta hade i Lyon som tros betalat ungefär 2 miljoner kronor per år. Sedan tillkommer eventuella bonusar från t.ex. Champions League-vinster, sponsoravtal och liknande. Vår uppskattning är att Lotta Schelins nettoförmögenhet uppgår till cirka 1,5 miljoner dollar. I takt med att damfotbollen växer i intresse kommer sannolikt proffsspelare tjäna allt mer pengar, något om Lotta Schelin har varit med och lagt grunden för.