Vem är Ingemar Stenmark?

Ingemar Stenmark är en före detta svensk alpin skidåkare som var en av de mest framgångsrika skidåkarna genom tiderna. Han föddes den 18 mars 1956 i Josesjö i Sverige och började åka skidor redan som ung. Stenmark gjorde sin världscupdebut 1975 och etablerade sig snabbt som en toppåkare och vann den totala titeln i världscupen 1976, 1978 och 1979. Han vann också två olympiska guldmedaljer, i storslalom vid vinter-OS 1976 i Innsbruck, Österrike, och i slalom vid vinter-OS 1980 i Lake Placid, New York. Totalt vann Stenmark imponerande 86 världscuptävlingar och tre totaltitlar i världscupen. Han drog sig tillbaka från tävlingsskidåkning 1989 och blev invald i Internationella skidförbundets Hall of Fame 2005.

Hur mycket pengar tjänade Ingemar Stenmark under sin skidkarriär?

Det är svårt att fastställa exakt hur mycket pengar Ingemar Stenmark tjänade under sin karriär som professionell alpin skidåkare. På 1970- och 1980-talen tjänade professionella skidåkare inte lika mycket pengar som de gör idag, och prispengarna för världscuptävlingar var relativt små. Dessutom var skidåkarna ofta tvungna att förlita sig på sponsorer och sponsoravtal för att komplettera sina inkomster. Stenmark var dock en av de mest framgångsrika och välkända skidåkarna på sin tid, och han tjänade troligen en betydande summa pengar genom sin tävlingskarriär och sina sponsoravtal. Efter att ha dragit sig tillbaka från tävlingsskidåkning har Stenmark fortsatt att vara involverad i skidindustrin och har sannolikt fortsatt att tjäna pengar genom olika affärsverksamheter.

Detta vet vi om Ingemar Stenmarks familj

Ingemar Stenmark föddes den 18 mars 1956 i Josesjö i Sverige som son till mamma Märtha och pappa Gunnar. Han har två bröder, Leif och Anders, som också var verksamma inom skidåkningen. Stenmark gifte sig med sin fru Mona 1979 och paret fick två barn tillsammans, en son som heter Mattias och en dotter som heter Sara.

Stenmarks familj har en lång historia inom skidåkning, med hans föräldrar och farföräldrar som alla var flitiga skidåkare. Hans far, Gunnar, var en framgångsrik längdskidåkare som deltog i de olympiska vinterspelen 1952 i Oslo, Norge. Stenmarks bror Leif var också en professionell alpin skidåkare som tävlade i världscupen och representerade Sverige vid vinter-OS 1984 i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina.

Under hela sin karriär berömde Stenmark sin familj och särskilt sina föräldrar för deras stöd och uppmuntran. Han har ofta talat om den roll som hans familj spelade för att hjälpa honom att bli en av de största skidåkarna genom tiderna.

Det senaste vi vet om Ingemar Stenmarks kärleksliv är att han är gift och har barn. Han gifte sig med sin fru Mona 1979 och paret fick två barn tillsammans, en son som heter Mattias och en dotter som heter Sara. Vi tror att Stenmark fortfarande är gift med Mona då vi inte hittar några uppgifter som säger något annat. Vi hittar heller inga uppgifter som tyder på att han har några andra barn.

Vilka var Stenmarks största rivalier under hans karriär?

Ingemar Stenmark hade flera rivaler som han tävlade mot i världscupen. Några av hans främsta rivaler var:

Gustav Thöni: Thöni var en italiensk skidåkare som var en av Stenmarks främsta rivaler under 1970- och 1980-talen. Thöni vann tre totaltitlar i världscupen och två olympiska guldmedaljer och var känd för sina starka tekniska skidkunskaper.

Franz Klammer: Klammer var en österrikisk skidåkare som var en av de mest framgångsrika skidåkarna genom tiderna. Han vann 1976 års olympiska guldmedalj i utförsåkning och var känd för sin aggressiva och vågade skidstil.

Pirmin Zurbriggen: Zurbriggen var en schweizisk skidåkare som var en av Stenmarks främsta rivaler på 1980-talet. Han vann den totala titeln i världscupen 1986 och var känd för sin starka allsidiga skidåkning.

Marc Girardelli: Girardelli var en luxemburgsk skidåkare som var en av de mest framgångsrika skidåkarna på 1980- och 1990-talen. Han vann fem totaltitlar i världscupen och två olympiska medaljer och var känd för sin mångsidighet och konsekventa prestation.

Överlag hade Stenmark ett antal begåvade och skickliga rivaler under sin karriär, och han var tvungen att arbeta hårt för att behålla sin position i sportens topp. Han antog dock konsekvent utmaningen och kunde uppnå en framgångsnivå som få skidåkare någonsin har kunnat mäta sig med.