Vem är Mikaela Shiffrin?

Mikaela Shiffrin är på väg att bli den bästa skidåkaren genom tiderna. Vem är Mikaela Shiffrin? Hennes samling av rekord är redan imponerande – och hon lyckades med vinter-OS 2022. Men det var inte bara värt att hålla ett vakande öga på henne vid OS eftersom Mikaela Shiffrin har varit framgångsrik inom skidåkning i flera år. Vi har gjort en riktig djupdykning i allt om Mikaela Shiffrin.

Rekord, rekord, rekord, det är Mikaela Shiffrins karriär

Mikaela Shiffrin skidåkare står för superlativer – med andra ord: hon jagar rekord efter rekord. Det här är hennes prestationer hittills:

Under 2019 överträffade hon den svenska legendaren Ingemar Stenmarks rekord i antal vunna slalomtävlingar. Stenmark klarade 40 – Shiffrin har nu 46 (från och med 12/2021).

År 2014 blev hon den yngsta idrottaren (man eller kvinna) att vinna OS-guld i Sotji.

I slutet av 2018 blev hon den första skidåkaren att vinna ett lopp i alla sex världscupdiscipliner.

År 2019 stod hon högst upp på pallen i slalom för fjärde världscupen i rad – ingen före henne lyckades heller med det.
Samma år vann hon 17 världscuplopp på en säsong, rekordet som tidigare hölls av Vreni Schneider med 14 segrar.
I år, vid världsmästerskapen i Cortina, blev Shiffrin den första skidåkare som vunnit minst en guldmedalj i fem världsmästerskap i rad.

Bara några fler segrar och Shiffrin har kommit ikapp Lindsey Vonn, som har flest vunna världscuptävlingar på sitt rekord hittills.
Sammanlagt har hon vunnit två olympiska guldmedaljer och sju guldmedaljer i alpina världscuper hittills.

En förkortning som en krigsförklaring

ABFTTB – förkortningen på Mikaela Shiffrins hjälm är en krigsförklaring. ”Always Be Faster Than The Boys” är vad bokstavskombinationen betyder i sin helhet. Mikaelas storebror Taylor kände också detta. Att slå honom i skidåkning var alltid det högsta målet för den unga Mikaela. Vid något tillfälle lyckades hon utan problem. När det är möjligt tränar Shiffrin med männen. Enligt hennes egen bedömning kan hon vara bland de 30 bästa i herrarnas skicirkus.

Mikaelas familj

Mikaela Shiffrin är rakt igenom en familjeperson. Hennes föräldrar var båda skidlärare och satte sin dotter på skidor i en ålder då de flesta barn kan gå någorlunda rimligt. Föräldrars drill är inte sällan baksidan av stora idrottskarriärer. Men i Mikaela Shiffrins fall verkar det ha varit mer nöje än tvång. I vilket fall som helst har Mikaela fortfarande sin mamma Eileen som mentor än i dag. Hon är hennes tränare och förtrogna och såg i åratal till att skolan inte försummades under hennes resor med skicirkusen. Familjens klippa var pappa Jeff, som höll ställningarna hemma i Colorado under säsongen. När Jeff Shiffrin föll från taket på familjens hem när han arbetade i början av 2020 och strax därefter dukade under för sina huvudskador stod familjens liv stilla för ett ögonblick. ”Den oväntade döden av min godhjärtade, kärleksfulla, omtänksamma, tålmodiga, underbara far har krossat hela min familjs hjärta”, skrev Mikaela Shiffrin då. Hon avbröt sin säsong och gav bort segern i den totala världscupen och slalomvärldscupen. Men sedan återvände hon också mycket medvetet till skidåkningen – hon ville göra några bra svängar, ”och jag tror att det skulle göra min pappa glad”.

Så praktiskt! Pojkvännen åker också skidor

Ja, om det inte är praktiskt: Mikaela Shiffrins pojkvän åker också skidor. Alexander Aamodt Kilde är mannen vid superstjärnans sida sedan i år. De två har känt varandra i några år, och i år började det verkligen gnista mellan amerikanskan och norskan. Den 29-årige vinnaren av herrarnas totala världscup 2019/2020 verkar vara riktigt eld och lågor för sin nya flickvän. Efter att en korsbandsskada satte honom tillbaka är Kilde nu tillbaka i täten.

Hon är ”Sir naps a lot”

Mikaela Shiffrin har det märkliga smeknamnet ”Sir naps a lot”. Hon har förtjänat det genom sin önskan att sova. Hennes mamma är utbildad sjuksköterska, hennes pappa läkare – båda skulle alltid ha betonat vikten av god kost och tillräckligt med sömn. Mikaela omsätter detta pliktskyldigt i praktiken. ”Jag älskar att ta tupplurar”, säger hon. Förutom en mycket regelbunden nattsömn ger hon sig själv två timmars vila under dagen. Hon håller sig strikt till bestämda tider och sitt personliga sängkläder. En bekväm kudde och ”den mjukaste filt jag någonsin känt” följer alltid med henne. Filten var en julklapp – hon är rädd att hon inte kommer att kunna sova om hon förlorar den.

En liten dans till ära

Mikaela Shiffrin är först och främst känd som en otroligt ambitiös och hårt arbetande idrottare. Men hon har inte bara den ena talangen. Shiffrin spelar piano och gitarr, sjunger och älskar ordlekar. Men mest av allt älskar hon att dansa. Hon visar ibland hur bra hon kan dansa efter sina segrar. Då är hon mer elegant i skidstövlar än vissa andra i balettskor. Den amerikanska programledaren Jimmy Fallon har också fått danslektioner av skidåkaren.

Adidas ansikte utåt

Stor idrottare – stor sponsor: Mikaela Shiffrin har kontrakt med Adidas sedan 2019. Sedan i år är hon loket för Terrex-kollektionen, med vilken företaget ger sig in i den alpina skidåkningen. Avtalet ger henne miljontals kronor. Men att kontot för en sådan superstjärna är fullt är ingen överraskning.

Mikaela Shiffrins framgångar gör att vi i dag kan se på skidåkaren med respekt. Idrottaren anstränger sig för att nå sina mål, och hon gör det bra. Uppkomsten av nya Mikaela Shiffrin-nyheter bekräftar perfekt andens styrka och flickans önskan att vinna.

FAQ

Slutligen kommer vi att svara på vanliga frågor om Mikaela Shiffrin.

Hur gammal är Mikaela Shiffrin?

Skidåkaren Mikaela Shiffrin är 27 år gammal. Hon fyller år den 13 mars 1995.

Var kommer Mikaela Shiffrin från?

Hennes namn kan skapa förvirring om var hon kommer ifrån eftersom det låter som ett tyskt eller skandinaviskt namn. Men Mikaela Shiffrin är faktiskt från USA. Hon föddes och växte upp i Vail, Colorado.

Hur mycket tjänar Mikaela Shiffrin per år?

Med en årsinkomst på mer än 500 000 US-dollar tillhör hon de bäst betalda idrottarna i världen. Hennes nuvarande nettoförmögenhet uppskattas till cirka 3 miljoner dollar.

Mikaela Shiffrin i ett nötskal

SportUtförsåkning
DisciplinSlalon, Storslalom, Super-G, Störtlopp och Kombination
Längd1.70 m
NationalitetAmerikan
Födelsedag13 Mars, 1995
FödelseortEagle-Vail, Colorado, USA
HemstadNew Hampshire
Uppskattad nettoförmögenhet3 miljoner dollar
Instagram@mikaelashiffrin
PojkvänAleksander Aamodt Kilde