Hur påverkas din betting av skador? Nej vi snackar inte om det där mystiska ryggskottet som verkar drabba vissa sportfantaster varje gång det är hockey VM med påföljande sjukskrivning lagom till slutspelet som resultat.

Nej, vi menar förstås skador som drabbar spelare innan eller under matcherna. Att idrottare då och då drabbas av skador är något vi inte kan komma ifrån och är något du som håller på med sport betting måste förstå dig på. Det kan påverka din betting på flera olika sätt. I den här artikeln ska vi försöka gå igenom de vanligaste scenariona för hur skador kan påverka din betting och vad du bör tänka på.

Ditt spel kan bli ogiltigt

Spelar du på individuella sporter såsom tennis, friidrott eller boxning kan ett scenario dyka upp då du lägger ett spel på en idrottare som sedan blir skadad innan tävlingen. I dessa fall brukar ditt spel bli ogiltigt och du får då tillbaka din insats. Detta kan även i sällsynta fall ske i en lagsport i de fall en match ställs in. Du kan också ha spelat på en specifik målskytt eller liknande i en fotbollsmatch och även denna typ av spel brukar bli ogiltigförklarade om spelaren inte kan delta i matchen.

En spelare kan bli skadad innan match

Skulle en spelare i en lagsport bli skadad innan en match så kan det givetvis i större eller mindre grad påverka oddsen i matchen. Har du lagt ditt spel innan skadan blir officiell så är det bara att gilla läget. Du kan inte räkna med att få tillbaka pengarna bara för att förutsättningarna ändras och detta är något du bör tänka på, speciellt om du lägger spel på matcher som ligger lite längre fram i tiden.

En skada kan givetvis vara både till din fördel och nackdel. Skulle du lägga ett spel på ditt hemmalag och sedan få reda på att bortalagets största stjärna blivit skadad är det dags för lite äkta skadeglädje, nästa gång kan det dock lika gärna vara ditt lags spelare som går omkull på träningen dagen innan avspark.

I regel får man säga att denna typ av skador inte är något du kan förutspå och sålunda behöver du inte räkna med detta när du gör dina analyser. Lägger du spel som löper över en hel säsong kan det dock vara värt att göra en analys av hur sårbara olika lag är för skador. Lag som är väldigt beroende av några få nyckelspelare med en lång skadehistorik är sårbarare än lag som förlitar sig på ett starkt lagspel utan någon riktigt omistlig fixstjärna.

Skulle en skada på en nyckelspelare ske innan du har lagt ditt spel kan du, om du har tur och är snabb, lägga ett spel efter detta. Oddsen brukar snabbt justeras när förutsättningar ändras, men ibland kan du hinna få odds som ännu inte reflekterar att ett lag mist sin stjärna

Skador under matchen

Även under pågående match hör inte skador direkt till ovanligheterna. Precis som vid skador innan match kan du inte räkna med att få tillbaka dina pengar bara för att en spelare bärs av banan. Det enda sättet du kan dra nytta av skador som sker under en pågående match är att spela på live odds. Du kan då lägga ett bett om du tror att skadan innebär ett stort avbräck för laget.

Men det gäller att ha is i magen och inte överreagera. Ofta kliver nämligen andra spelare fram och överpresterar om en stjärna skulle bli skadad. Även den största superstjärnan är trots allt bara en spelare i ett lag och det finns andra på planen som ofta tar chansen att visa upp sig. Se hur liveoddsen utvecklar sig och skulle de svänga för mycket bara på grund av skadan kan du till och med göra tvärtom och spela på det skadedrabbade laget.

Skador under en säsong

Under loppet av en hel säsong är det få lag inom de stora lagsporterna som kommer gå helt skadefria. Det är därför du aldrig ska basera hela din analys på en enda spelare, då det aldrig finns några garantier att din favoritspelare inte sliter av korsbandet i säsongspremiären.

Men när du sätter dig ner innan säsongen börjar och sätter dig in i de olika lagens förutsättningar kan du aldrig veta vem som kommer vara på planen hela säsongen och vem som får hoppa på kryckor. Därför rekommenderar vi inte att du lägger allt för mycket tid att tänka på potentiella skador redan innan de har skett. I slutändan bör du fokusera på vad du tror spelarna och lagen kommer prestera på planen, inte på vad för olyckor de eventuellt kan råka ut för.