Det har blivit populärt att spela på sport, men betting är knappast någonting nytt. Den svenska befolkningen har varit förtjusta i betting under lång tid, men på senare år har utbudet vuxit och det går att hitta odds som tidigare bara gick att drömma om. Det här skapar också en helt ny situation som kan vara svår att läsa av för den som har varit inblandad i spelmarknaden länge. Vilka fallgropar ska man akta sig för när man ska betta på sport?

Om vi ser till den svenska befolkningens spelande har den statliga myndigheten Spelinspektionen, som har i uppdrag att kontrollera den svenska spelmarknaden, konstaterat att spelandet blivit mer utbrett i stora delar av befolkningen. Det visar sig inte minst på att det numera är vanligt att spela om pengar i flera olika åldrar.

Enligt en undersökning som Spelinspektionen publicerade förra sommaren spelar närmare en tredjedel av den svenska befolkningen minst en gång i kvartalet, men många av dessa spelar betydligt oftare än så. Betting är fortsatt en av de mest populära spelformerna och på dagens spelmarknad kan betting innebära så många olika saker.

På en föränderlig spelmarknad gäller det att hålla sig uppdaterad. För den som inte hänger med i svängarna finns risken att man fastnar i olika fallgroppar. Betting på sport är potentiellt lukrativt för den som har öga för sport, men det kräver också noga förberedelser. Vilka fallgropar bör du hålla ett extra öga på när du spelar betting?

Charmas inte av dåliga bonusar

Många spelbolag på den svenska spelmarknad försöker locka sina kunder med välkomstbonusar, som man får ta del av i samband med registrering och sin första insättning. På pappret kan det låta som gratis pengar, men faktum är att en del bonusar inte är fullt så generösa som de kan framstå vid första anblick.

Det är snarare rekommenderat att spela utan omsättningskrav. Det innebär att man hittar en bonus som inte har några omsättningskrav, där du får ta del av bonuspengarna direkt och disponera dessa hur du vill. En del spelbolag kräver att man omsätter pengarna tiotalet gånger innan man kan använda pengarna. I praktiken innebär det att man måste spela för bonusbeloppet ett visst antal gånger innan pengarna är ens egna. Då ökar risken för att förlora pengarna.

Spela på sporter, ligor och lag du känner till

När utbudet av odds växer kan man lockas att prova på en ny typ av betting som man egentligen inte mäktar med. Ett vanligt misstag som många spelare gör är att man placerar många olika spel – på allt från ishockey och tennis till fotboll och snooker. Det finns naturligtvis sportintresserade människor som har en god insyn och kunskap om flera olika sporter, men det är relativt ovanligt.

En stark rekommendation är att snarare rikta in sig på sporter, ligor och lag som man känner till. Då går det att ta mer grundade bettingbeslut och placera spel med en större bäring i ens eget kunnande. En vanlig fallgrop är att man förlorar pengar på spel där man egentligen inte har tillräckligt bra koll.

Lär dig livebetting för att öka dina chanser

En annan fallgrop som en del spelare har fastnat i är att man aldrig har lärt sig att spela livebetting, utan är fullt fokuserad på traditionell betting där man placerar ett spel i god tid innan en match börjar. Det finns stora nackdelar med det, eftersom det inte tillåter dig att bilda dig en uppfattning om dagsformen.

En vanlig fallgrop som man kan hamna i om man spelar på sport är att man helt enkelt har lite otur. I början av matchen man har spelat blir en viktig spelare skadad, utvisad eller av annan anledning inte kan spela. Då ändras förutsättningarna helt. Men där sitter du med ditt redan placerade spel och kan inte göra någonting åt det.

Tålamod är alltså det som ska praktiseras, för att man inte ska riskera att hamna i en fallgrop när förutsättningarna ändras. Med hjälp av livebetting kan man alltså vänta med att lägga sitt spel. Många spelbolag erbjuder samma oddsmarknader även på livebetting, så i praktiken kan du lägga samma spel. Men kom ihåg att oddsen förändras kontinuerligt när man spelar livebetting.