Bland dagens bettingsajter finns det såväl svenska som utländska alternativ att välja mellan. Men vilka är egentligen skillnaderna, och hur fungerar det att betta hos en sajt utan svensk licens? I denna artikel går vi igenom några punkter som kan vara bra att ha i åtanke innan man påbörjar ett spel. Dessutom går vi igenom varför jämförelsetjänster som OCS är viktiga i valet av rätt spelsajt.

Vad är betting utan svensk licens?

När man väljer att spela på odds hos en sajt utan svensk spellicens innebär det att operatören inte har ett officiellt tillstånd utfärdat av svenska Spelinspektionen. Anledningen till detta kan variera och kan bland annat bero på att företaget inte uppfyller alla villkor som krävs av spelbolag som önskar verka på den svenska marknaden.

I samband med en svensk licens måste spelbolagen följa strikta regler kring konsumentskydd för att stärka spelarnas skydd online. Däribland ingår att spelarna själva kan stänga av sig från spel om pengar under en valfri period, att bonusar inte används som incitament för att locka spelare till att spendera mer, samt att spelgränser används för att kunna upptäcka förändrade spelbeteenden hos konsumenterna.

Hos utländska spelbolag, eller bettingsajter utan svensk licens, ser reglerna annorlunda ut. Självklart arbetar även dessa med ett tryggt konsumentskydd, men det är sällan lika strikt som det svenska regelverket. Till exempel kan spelare få fler bonusar än hos inhemska sajter, ha friare insättningsgränser och ta del av ett större utbud av oddsmöjligheter samt andra vinstchanser.

När det dock kommer till säkerheten på sajten, som kryptering och trygga betallösningar, tenderar dessa att hålla samma nivå som de svenska. Detsamma gäller även hur insättningar och uttag genomförs, samt hur spelen är uppbyggda där det finns många likheter mellan de licensierade och olicensierade bettingsidorna.

Vilka odds erbjuds hos utländska aktörer?

Som nämnt kan spelare ta del av ett större utbud av odds vid betting utan svensk licens. Anledningen till detta är att spelmarknaden är mer öppen, vilket innebär att större operatörer kan erbjuda betydligt fler spelalternativ än de svenska.

Till exempel finns det vanligtvis flera tusen olika spelmarknader tillgängliga på utländska sajter. Förutom odds på sporter som fotboll och ishockey kan spelarna även satsa på politik, underhållning och till och med väderprognoser.

Dessutom brukar det också finnas ett större antal liveodds, där spelare under matchernas och tävlingarnas gång kan lägga flera olika spel. Även e-sport, som fångat mångas intresse, har fått ett allt större fäste på bettingmarknaden där allt fler tävlingar finns att betta på.

Erbjuder de samma betalningsmetoder?

När det gäller betalningar liknar bettingsidor utan svensk licens i mångt och mycket de svenska alternativen. Dock finns några skillnader.

På grund av nuvarande lagstiftning i Sverige måste samtliga spelbolag med licens från Spelinspektionen erbjuda registreringar med BankID för att skapa säkra inloggningsprocesser. Något som möjliggör för spelare att använda sig av Swish när det kommer till insättningar, och i vissa fall även uttag. Men förutom Swish finns även kortbetalningar, direkta banköverföringar och e-plånböcker att tillgå, vilket även är populära alternativ hos utländska aktörer.

För spelare som önskar snabba och smidiga betalmetoder finns det allt som oftast tjänster som Skrill och Neteller . Detta är två av de mest populära e-plånböckerna, där spelarna kan göra insättningar och uttag med några enkla klick.

Hur är det med skattereglerna?

Skatt på vinster från bettingsajter utan svensk licens kan variera beroende på var spelbolaget har sin licens. Trots att dessa sajter går under benämningar som ”utan licens” eller ”olicensierade” innehar dessa licenser från utländska myndigheter. Bland annat från den maltesiska spelmyndigheten Malta Gaming Authority, eller den brittiska (UK Gambling Commission).

Tumregeln för huruvida vinster är skattepliktiga eller inte, avgörs om spellicensen är utfärdad inom eller utanför EU/EES. Vinster som görs hos spelbolag inom EU/EES är skattefria, medan vinster som görs utanför området är skattepliktiga. Spelar man exempelvis hos ett casino med licens i Storbritannien måste samtliga vinster som överstiger 100 kronor deklareras och beskattas.

Det kan dock hända att även vinster hos spelbolag med licens inom EU/EES måste beskattas. Detta gäller ifall ett spelbolag, som inte innehar en svensk licens, erbjuder svenska som språk eller den svenska valutan på sin sajt. Något som idag enbart är tillåtet för svensklicensierade sajter.

Varför är det viktigt att jämföra bettingsidor?

Att hitta en spelsajt som passar ens egna önskemål kan vara svårt. Speciellt när urvalet av bettingsidor utan svensk licens är så pass stort. Av den anledningen kan det underlätta att ta hjälp av en jämförelsetjänst som listar de olika spelsajterna för att man så enkelt som möjligt ska kunna urskilja de bästa alternativen.

Att jämföra spelsidor är inte bara fördelaktigt när det gäller att hitta en som erbjuder rätt typ av oddsmöjligheter. Det kan även vara ett bra sätt att hitta sidor som är trygga, pålitliga och som erbjuder de bästa betalmetoderna. Även för den som söker efter de mest förmånliga bonusarna kan en sådan tjänst vara till hjälp, då omsättningskraven kan skilja sig avsevärt mellan olika bettingsidor.